اقامت دائم

اقامت دائم یعنی داشتن اجازه برای زندگی و کار در یک کشور خارجی بدون محدودیت زمانی. در اقامت موقت و یا اقامت از طریق ویزای توریستی شخص تا مدت زمان انقضای تاریخ ویزا اجازه دارد در خاک کشور مقصد حضور داشته باشد و باید تا قبل از تمام شدن تاریخ ویزا به کشور خود باز گردد. شرایط گرفتن اقامت دائم و شهروندی برای هر کشوری فرق می‌کند و برخی از کشورها ممکن است اصلا تابعیت ندهند. توجه داشته باشید که گرفتن اقامت دائم با گرفتن شهروندی و یا تابعیت متفاوت است؛ همچنین، فردی که تابعیت (شهروندی) کشوری را می‌گیرد در مقایسه با فردی که اقامت دائم دارد از امکانات و مزایای بیشتری برخوردار می‌شود.

معمولا افرادی که اقامت دائم می‌گیرند پس از گذشت 5 سال می‌توانند درخواست تابعیت و یا شهروندی بدهند. البته لازم به ذکر است که این موضوع برای همه کشورها صدق نمی‌کند. در ادامه مطلب همراه با آسان سفر باشید تا هر آنچه که باید درباره انواع اقامت، نحوه گرفتن اقامت دائم، اخذ تابعیت و یا شهروندی، اخذ پاسپورت دوم و یا تابعیت دوگانه (تابعیت مضاعف) بدانید را به شما بگوییم. همچنین، اگر قصد مهاجرت و اخذ پاسپورت دوم، اخذ تابعیت (اخذ شهروندی)، اخذ اقامت دائم، و اخذ انواع ویزا را دارید با کارشناسان آسان سفر تماس بگیرید و از مشاوره رایگان مهاجرت در آسان سفر بهره‌مند گردید.

راهنمای گام به گام اخذ اقامت دائم

قبل از اقدام به درخواست اقامت و مهاجرت بهتر است که ابتدا اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید و با تمام اصطلاحات مربوط به اقامت و مهاجرت آشنا شوید. این کار به شما کمک می‌کند تا در طول پروسه پیچیده و دشوار اخذ اقامت دچار سردرگمی نشوید و بتوانید بهترین گزینه مناسب با شرایط خود را انتخاب کنید. هدف آسان سفر از تهیه راهنمای گام به گام اخذ اقامت دائم، آگاه‌سازی علاقه‌مندان به مهاجرت و گرفتن اقامت است. در ادامه این بخش مفهوم اقامت، انواع  اقامت، نحوه گرفتن تابعیت دوگانه و روش‌های گرفتن پاسپورت دوم را به شما خواهیم گفت.

اقامت یعنی چه؟

از لحاظ لغوی اقامت یعنی ماندن، سکونت و زیستن در یک قلمرو. در مباحث مهاجرتی اقامت به معنی زندگی کردن در خاک کشور خود، یا یک کشور دیگر با داشتن تابعیت، اقامت موقت و یا اقامت دائم است. با توجه به اینکه اقامت شما از چه نوع است، مزایا و امکاناتی که می‌توانید از آن‌ها بهره‌مند شوید هم متفاوت است. اما در کل با اخذ تابعیت هر کشوری فرد می‌تواند از تمام امتیازات شهروندی برخوردار شود.

انواع اقامت

انواع اقامت به دو دسته تقسیم می‌شود که عبارت است از اقامت موقت (Temporary Residency) و اقامت دائم (Permanent Residency). مفهوم اقامت دائم و اقامت موقت بر اساس زیر است:

  • اقامت موقت (Temporary Residency)

اقامت موقت (Temporary Residency) یکی از انواع اقامت است که به فرد اجازه اقامت موقت در کشوری غیر از کشور محل تولد داده می‌شود. قوانین و شرایط گرفتن اقامت موقت و حق و حقوقی که فرد مهاجر با اقامت در کشور خارجی دریافت می‌کند با توجه به قوانین و مقررات هر کشوری متفاوت است. برای گرفتن اقامت موقت داشتن تمکن مالی کافی، تسلط به زبان انگلیسی و زبان کشور مقصد، داشتن تحصیلات، مهارت و تخصص امتیاز محسوب می‌شود.

  • اقامت دائم (Permanent Residency)

گرفتن اقامت دائم (Permanent Residency) به معنی داشتن اجازه قانونی برای زندگی، کار، تحصیل و یا هرگونه فعالیت دیگر در کشوری به جز کشور محل تولد فرد است. با اخذ اقامت دائم می‌توانید برای مدت نامحدود در کشور خارجی زندگی کنید. برای گرفتن اقامت دائم راه‌های متعددی پیش رو دارید که بهتر است با توجه به هدف خود از مهاجرت، شرایط و امکاناتی که دارید بهترین روش را انتخاب کنید. روش‌های گرفتن اقامت دائم می‌تواند از طریق ازدواج با تبعه یا فرد بومی آن کشور، اخذ اقامت دائم از طریق سرمایه گذاری، اخذ اقامت با خرید ملک، گرفتن اقامت دائم از طریق ثبت شرکت و کارآفرینی امکان‌پذیر باشد. قوانین برخی از کشورها این امکان را برای مهاجران فراهم ساخته که بعد از گرفتن اقامت دائم، از طریق کار کردن، پرداخت مالیات و زندگی کردن به مدت زمان مشخص در آن کشور بتوانند تابعیت و یا شهروندی بگیرند.

روش های اخذ انواع اقامت

تابعیت مضاعف یا پاسپورت دوم

تابعیت مضاعف به معنی داشتن شهروندی دو یا چند کشور به طور همزمان است. با گرفتن پاسپورت دوم یا تابعیت دوگانه فرد می‌تواند بدون رد تابعیت کشوری که در آن متولد شده است از تابعیت و مزایای شهروندی کشور دوم و یا چند کشور دیگر بهره‌مند شود. البته امکان اخذ پاسپورت دوم و دارا بودن تابعیت هم‌زمان چند کشور در برخی از کشورها از لحاظ قانونی ممنوع است و امکان‌پذیر نیست. پس حتما قبل از اقدام برای گرفتن تابعیت کشور دوم در مورد شرایط و قوانین اخذ شهروندی مقصد مورد نظرتان اطلاعات کافی کسب کنید. بهترین راهکار برای کسب اطلاعات دقیق درباره نحوه اخذ پاسپورت دوم و اخذ تابعیت تماس با مشاوران آسان سفر و بهره‌مندی از مشاوره رایگان آسان سفر است.

فرق اقامت دائم و شهروندی

فرق اقامت دائم با شهروندی در مزایا و خدماتی است که فرد مقیم در کشور خارجی دریافت می‌کند. با گرفتن شهروندی و یا تابعیت یک کشور از تمام مزایای یک شهروند بومی بهره‌مند خواهید شد. اما کسی که اقامت دائم و یا اقامت موقت دارد طبق قوانین کشور مقصد با محدودیت‌هایی مواجه است.

در مجموع اقامت دائم با اخذ تابعیت یا اخذ شهروندی متفاوت است. با گرفتن تابعیت، فرد تبدیل به عضوی از آن کشور می‌شود. اما با دریافت اقامت، فرد اجازه زندگی با مدت زمان محدود و یا دائم در کشور محل اقامت را خواهد داشت. مزایای اخذ تابعیت در مقایسه با اخذ اقامت دائم بر اساس مقررات و قوانین هر کشور متفاوت است.

نحوه تبدیل اقامت دائم به شهروندی

معمولاً بر اساس قوانین مهاجرتی برخی از کشورها، فردی که موفق به اخذ اقامت دائم می‌شود، حدودا پس از 5 تا 10 سال زندگی و کار در آن کشور می‌تواند درخواست اخذ تابعیت یا شهروندی بدهد. البته، در برخی از کشورها همانند امارات متحده عربی این امر بسیار دشوار است و قوانین سخت‌گیرانه‌ای دارد. 

سیستم‌های اعطای تابعیت

سیستم‌های اعطای تابعیت کشورهای دنیا باهم فرق دارند. به طور مثال برخی از کشورها برای اعطای تابعیت از اصل خاک پیروی می‌کنند و برخی دیگر از اصل خون. امروزه تقریبا کشورهای زیادی در قوانین ملیت خود ترکیب اصل خون و اصل خاک را اعمال می‌کنند. از لحاظ تاریخی، رایج‌ترین کاربرد اصل خون برای دادن تابعیت با توجه به ملیت پدر اعطا می‌شده؛ اما امروزه، اکثریت قریب به اتفاق کشورها این حق را به مادر نیز تعمیم می‌دهند. به عبارتی دیگر در گذشته هر فرزندی که متولد می‌شد بر اساس پیروی از اصل خون تابعیت پدر به او داده می‌شد؛ ولی با گذر زمان برخی از کشورها تابعیت را با توجه به ملیت مادر اعطا می‌کنند.

گرفتن تابعیت از طریق قانون اصل خون

گرفتن تابعیت از طریق اصل خون بر اساس ملیت است؛ به این مفهوم که حداقل یکی از والدین باید بومی آن کشور باشند تا به فرزند تابعیت داده شود؛ در غیر اینصورت، اگر پدر و مادر هر دو غیر بومی و با تابعیت کشور دیگری باشند به فرزند آن‌ها تابعیت کشوری که در آن متولد شده داده نخواهد شد. برخی کشورهایی که از سیستم تابعیت اصل خون پیروی می‌کنند عبارتند از: ایتالیا، یونان، ترکیه، بلغارستان، رومانی، امارات متحده عربی، کویت، ایران، هند، تونس، کرواسی، ارمنستان، فنلاند، آلمان و …

گرفتن تابعیت بر اساس پیروی از قانون اصل خاک

یکی دیگر از روش های اخذ تابعیت کشور خارجی اصل خاک است. بر اساس قانون اصل خاک، به فرزندی که در خاک یک کشور خارجی متولد شود شهروندی و یا تابعیت آن کشور را صرف نظر از ملیت اصلی پدر و مادرش می‌دهند. برخی از کشورهای مهاجرپذیر که از قانون اصل خاک برای اعطای تابعیت پیروی می‌کنند عبارتند از: کانادا، آمریکا، برزیل، بولیوی، شیلی، کلمبیا، مکزیک، دومینیکا، اکوادور، پاناما، پاکستان، پاراگوئه و … 

همچنین، در برخی از کشورها مثل استرالیا، نیوزلند، بریتانیا، تایلند، فرانسه و آلمان برای اعطای تابعیت اصل خاک باید یکی از والدین دارای اقامت دائم و یا بومی باشد؛ و یا باید حدود 8 تا 10 سال از زمان تولد کودک و زندگی در خاک آن کشور گذشته باشد.

سوالات متداول مشتریان آسان سفر

قانون تابعیت کشور ایتالیا از اصل خون پیروی می‌کند، به همین دلیل فرزند تابعیت دوگانه ایتالیا و ایران را خواهد گرفت. 

با توجه بر قانون تابعیت ایران که از اصل خون پیروی می‌کند، فرزند تابعیت ایرانی و با توجه بر قانون تابعیت کانادا که از اصل خاک پیروی می‌کند، فرزند تابعیت کانادایی و ایرانی، یعنی تابعیت دوگانه یا مضاعف خواهد داشت. 

اگر زن انگلیسی با مرد ایرانی ازدواج کند تابعیت مضاعف ایران و بریتانیا را خواهد داشت.

بله اخذ اقامت دائم کشورهای خارجی از طریق روش‌های مختلفی از قبیل سرمایه گذاری، اخذ اقامت با خرید ملک، کارآفرینی، ازدواج و … امکان‌پذیر است.  

کشورهایی که با ازدواج اقامت می‌دهند شرایط متفاوتی دارند. ولی گرفتن اقامت از طریق ازدواج در اکثر کشورها پس از طی پروسه زمانی مشخصی امکان‌پذیر است.

کشورهایی که از قانون اصل خاک پیروی می‌کنند به فرزندانی که در خاک کشورشان به دنیا بیایند اقامت دائم اعطا می‌کنند؛ ولی والدین آن فرزند از این طریق نمی‌توانند اقامت دائم بگیرند و باید از روش‌های دیگری اقدام کنند.

اگر بعد از اتمام تحصیل بتوانید کار پیدا کنید، ویزای تحصیلی شما به ویزای کاری تبدیل می‌شود و پس از مدتی می‌توانید اقامت بگیرید.

پناهندگی تضمینی برای دریافت اقامت دائم نیست؛ خیلی از افرادی که از طریق پناهندگی مهاجرت کرده‌اند پس از سپری کردن ماه‌ها و یا حتی سال‌ها کیس‌شان مورد قبول واقع نشده و نتوانسته‌اند اقامت دائم بگیرند.

کشورهایی که از قانون اصل خاک پیروی می‌کنند با زایمان به کودک متولد شده اقامت می‌دهند.

با اخذ اقامت دائم فرد می‌تواند برای مدت زمان نامحدود در کشور خارجی زندگی کند، درس بخواند، و یا کار کند؛ در اقامت موقت مدت زمان اجازه حضور در خاک کشور خارجی محدود و دارای تاریخ مشخص است و در برخی شرایط کار و یا فعالیت‌های دیگر ممنوع است.

اقامت دائم و یا اقامت موقت به صورت کاملا قانونی اعطا می‌شود، اما پناهندگی به صورت غیرقانونی و با محدودیت‌های خیلی زیادی انجام می‌شود. تفاوت پناهندگی و اقامت در این است که فرد پناهنده نمی‌تواند به کشور خود رفت و آمد کند، ولی با اخذ اقامت فرد هر زمانی که بخواهد می‌تواند به کشور خود و کشور خارجی که اقامت آن را دارد رفت و آمد کند.

تفاوت اقامت دائم با تابعیت در این است که با اخذ تابعیت یا اخذ شهروندی از تمام حق و حقوق شهروند بومی آن بهره‌مند می‌شوید؛ اما با گرفتن اقامت دائم می‌توانید برای مدت طولانی در آن کشور زندگی کنید و با توجه بر قوانین اعطای اقامت هر کشوری ممکن است محدودیت‌هایی داشته باشید.

اقامت دائم مجوزی است که توسط کشور مقصد به منظور زندگی برای مدت نامحدود اعطا می‌شود.